Storytelling

Anna är en kvinna i 40 års åldern med två hemmavarande barn. Familjen består även av hennes man samt två katter. Både Anna och hennes man arbetar heltid och Anna har även daglig pendling med bil två timmar i rusningstrafik.

 

Anna har själv valt sitt yrke och sin arbetsplats, för hon älskar utmaningar! Anna upplever själv att hon har gott om energi och hon får ofta den återkopplingen av andra också, av kollegor, vänner och familj. Anna tycker detta är roligt, visst är det fantastisk att ha mycket energi, att kunna ställa upp, och verkligen vara där för alla människor som behöver en. Dessutom arbetar hon ju i en tuff bransch med mycket konkurrens. Men Anna tycker ju om när det händer saker och kan lätt bli uttråkad om det blir för stilla.

 

När Anna kommer hem sent på eftermiddagen, så väntar familjen på henne. Hon är betydelsefull även här. Barnen har vars två fritidsaktiviteter och det är mycket träningar för dem i veckorna. Anna och hennes man försöker turas om, men ofta är hela familjen på aktiviteter hela eftermiddagen och kvällen.

 

När de kommer hem vid nio tiden på kvällen, då är det dags att äta. Alla är förstås vrålhungriga. Det här är ju ett bekymmer för ingen har varit hemma och lagat mat. Det blir ofta något quick-fix, men ändå nyttigt. Hela familjen är hälsointresserad, de försöker att ändå laga bra mat, fastän det måste

gå fort.

 

Vid de här tillfällena kan faktiskt Anna känna att hon inte har någon energi kvar. Hon är jättehungrig, äter mycket på kort tid och ibland för att belöna sig för en dags hårt slit med både arbete och familj, så unnar sig Anna och hennes man ett glas vin.

 

Anna har alltid varit en normalviktig person och har aldrig behövt tänka så mycket på vad hon äter. Träna tycker hon ju är roligt, men det finns inte plats för träning i hennes liv mer än långpromenader på helgen. Efter ett år i det här tempot börjar Anna lägga på sig några kilo. Det känns konstigt för allt hamnar på magen, till att börja med. Men sedan utökar sig vikten och hon lägger på sig kilo på hela kroppen. Anna undrar vad det är som händer? Hmmm, kan det vara hormonerna, hon har ju fyllt 40? Anna har även märkt att hon har tappat en del av sin energi. Allt det som hon tyckte var så kul med jobb och familj har börjat kännas betungande. Hon känner sig orkeslös och retar sig på alla kilona som hon lagt på sig.

 

Men Anna har ju hört talas om olika dieter som utlovar snabb viktminskning. Det kanske kan vara något, då försvinner ju allt snabbt och lätt och kläderna kommer att passa igen. Anna kontaktar ett diet-företag och sätter igång. Energin finns inte alls och när Anna kommer hem från en dags heltidsarbete med två timmar pendling i bil, måste hon gå och lägga sig. Ja, ja det går väl över, man vänjer sig tänker Anna. Och visst, kroppen anpassar sig till lite mat och Anna går faktiskt ner några kilo. Men humöret är i botten och orken likaså.

 

Anna läser ju ofta hälsotidningar och letar upp en annan diet som verkar vettig att följa och som utlovar att man ska bli pigg. Hon handlar allt som ska ingå och meddelar familjen att nu ska hon äta enligt den här planen. Lite av orken kommer tillbaka men humöret blir inte bättre. Och när Anna ska väga sig efter någon vecka, så har hon gått upp i vikt !!!! J-a diet, den håller ju inte vad den lovar. Anna känner sig maktlös inför viktökningen och vikt och hälsa tar upp mer och mer av hennes tankar. Tänk om jag inte kan gå ner i vikt, då kan man få diabetes, hjärtproblem. Tänk om jag dör för tidigt av att jag är överviktig. Jag kommer aldrig gå ner i vikt.

 

Anna skäller också mycket på sig själv: men skärp dig nu, du vet ju hur man gör! Du har ju aldrig haft övervikt tidigare, kom igen! Alla andra kan ju gå ner i vikt, så varför kan inte du gå ner. Jag duger ingenting till, jag är fet och orkeslös. Vart tog den gamla Anna vägen?

 

Anna bestämmer sig för att prova ännu en diet. Den här gången måste det ju lyckas! Men Anna blir svullen som en flodhäst. Magen är i uppror och den liknar en ballong varje kväll. Anna är nästan hysterisk. Det kvittar vad jag gör! Se som jag ser ut! Inget funkar! Om jag ändå ska se ut så här med en ballong på magen, så kan jag lika gärna njuta och unna mig det jag tycker är gott.

 

Så Anna lägger ner alla dieter, äter mer än vanligt eftersom hon har ett uppdämt behov av det som hon inte fått äta under alla dessa månader, och hon konsumerar också mer alkohol, för att döva sina tankar och känslor.

 

Till sist mår Anna urkasst. Inget är kul, hon orkar inte vara med familjen, jobbet är en pina, hon är rädd för att hon ska somna vid ratten när hon pendlar med bilen. Hon är dödstrött, men kan inte sova.....

 

Anna behöver hjälp! Hon lever med en konstant stress, både inre och yttre, och hon behöver hjälp med sin livsstil. Och hjälp har hon fått, både genom coachingsamtal – vem och vad är viktigast just nu, genom KBT – vilka tankefällor har hon samt hur kan hon förändra sitt beteende med hjälp av tankar och känslor, och genom kostanalys – vad ska just hon äta för att Må Bäst!

Monika Åkerblom Tel. 0707-885479 Mail monika.mabast@gmail.com